Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Δράση εθνικής εμβέλειας: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

open book

Πολιτιστικές διαστάσεις της βαθιάς μάθησης – Αντικείμενο και στόχοι

H ανάγκη. Παρ’ όλες τις ενισχύσεις μέσω των πακέτων στήριξης και των ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των γραπτών τεκμηρίων Πολιτισμού (Βιβλιοθηκών, πολιτιστικών αρχείων, Μουσείων) παραμένει σε αναλογική μορφή. Από τους σημαντικότερους λόγους γι’ αυτό, είναι ότι η ψηφιοποίηση παίρνει πολύ χρόνο σύλληψης (capturing) και επεξεργασίας και έχει μεγάλο κόστος (ακριβές συσκευές τύπου planetary scanner, ειδικά για αρχεία πολιτισμού). Επιπρόσθετα, η επιστημονική τεκμηρίωση χειρογράφων και έντυπων τεκμηρίων κάθε είδους αποτελεί μία άκρως χρονοβόρα και απαιτητική αναφορικά με τις απαραίτητες γνώσεις του τεκμηριωτή διαδικασία. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί προφανώς να λυθεί με εντελώς αυτοματοποιημένες διαδικασίες, μπορεί όμως να περιοριστεί χρονικά εφόσον δημιουργηθούν οι σχετικές μεθοδολογίες για μία εν μέρει αυτοματοποιημένη διαδικασία. Το όλο αυτό πρόβλημα έρχεται να καλύψει μοναδικά το λογισμικό και οι μέθοδοι που θα υλοποιηθούν απ’ αυτή την πρόταση.

Χρήση φτηνών συσκευών (1/10 κόστους των συμβατικών σαρωτών βιβλίων Ζeutschel, I2S, ImageAccess(σειρά Bookeye)) και κατάλληλης εφαρμογής (λογισμικό) και βελτιστοποίησης εικόνας. Δραματική Μείωση κόστους υλικού και ανθρωποπροσπάθειας ψηφιοποίησης/επεξεργασίας (μέχρι σήμερα χειροκίνητες ή μερικώς αυτόματες διαδικασίες). Εξαιρετική παραγωγή ψηφιακών αντιγράφων για χρήση και σε επανεκδόσεις από ιδρύματα πολιτισμού (νέα πηγή εσόδων). Το κόστος της ψηφιοποίησης το οποίο είναι από τα σημαντικότερα αφού θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κάποιο φορέα καθώς και θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να προσελκύσει τον οποιοδήποτε φορέα και να τον ‘’πείσει’’ ότι αξίζει να χρηματοδοτήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στη διαδικασία τεκμηρίωσης η έμπειρη υποβοηθούμενη τεκμηρίωση καταλήγει σε ‘μοναδική’ στον κόσμο εφαρμογή (λογισμικό) υποβοήθησης της επ. τεκμηρίωσης, με οπτική θέα σελίδας ή μέρους σελίδας του τεκμηρίου και δυνατότητα συγγραφής / επαλήθευσης αντίστοιχων επισημιώσεων. Διασύνδεση της τεκμηρίωσης (γενικής ή σε συγκεκριμένες σελίδες ή τμήματα αυτών) και της οπτικής αναπαράστασης των σελίδων του τεκμηρίου με αποθετήρια ελεύθερου λογισμικού με web based λογισμικά. Σημειώνουμε ότι κανένα από τα γνωστά αποθετήρια, εν διαθέτουν εγγενώς τέτοια λειτουργικότητα και δεν υφίσταται εφαρμογή υποβοήθησης (και στοιχεία αυτής υφίσταται μόνον σε θεωρητική σύλληψη. Η δε ορθή ανάκτηση και προβολή εικόνων από το Web θα βοηθήσεις επίσης το ίδρυμα να πουλήσει αντίστοιχα αντίγραφα (Βιβλιοθήκη Ελλάδος μελλοντικά σχέδια) ή να διαδώσει την φήμη του (http://www.athoskivotos.eu/ και Βιβλιοθήκη του Βατικανού).

Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο ότι με την ακρόαση των ανωτέρων καινοτομιών, η Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα Φορέας Πολιτισμικού υλικού με πάνω από 790 χιλιάδες τεκμήρια), εξέφρασε άμεσα και γραπτά την επιθυμία της να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του.